fbpx

סקירת מאקרו סיכום חודש נובמבר

מאקרו

כמעט 8 שבועות מאז פרצה מלחמת חרבות ברזל ונראה שהמשק הישראלי החל בתהליך חזרה לשגרה. הסועדים חזרו לפקוד את בתי הקפה והמסעדות, הקניונים מלאים והפקקים שוב איתנו.

גם המשקיעים בשוק הישראלי ממשיכים להתאושש כאשר חודש נובמבר הסתכם בעליות שערים חדות במדדי המניות. כמו כן, מאז תחילת הלחימה השקל הוא המטבע החזק ביותר מבין המטבעות העיקריים בעולם.

אינדיקציה נוספת להתאוששות ניתן לקבל מפרסומי החברות הציבוריות. חברת הקניונים מליסרון מדווחת במצגת שלה כי בשבוע הראשון של המלחמה נסגרו קניוני החברה הממוקמים דרומית לנתניה למעט שירותים חיוניים כגון מזון ופארמה. החברה מוסיפה כי החל מהשבוע השני של המלחמה נפתחו כלל הקניונים ותנועת הקונים הלכה וגברה. למועד פרסום הדו"ח חזרה תנועת הקניונים לכ-90% מרמתה טרום המלחמה. החברה מציינת גם את השיפור בפדיון, כך לדוגמא הפדיון בקניון הגדול בפ"ת שעמד בחודש נובמבר בשנה שעברה על 101 ש"ח עמד בשבוע הראשון של נובמבר השנה ברמה של 56 ש"ח למ"ר אך חזר כבר לפני שבועיים לרמה של 97 ש"ח למ"ר – קרוב מאוד לשנה שעברה.

האינפלציה מתמתנת:

מדד המחירים בארה"ב לחודש אוקטובר נותר ללא שינוי לעומת צפי לעלייה של 0.1%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.2% ואינפלציית הליבה עומדת על 4%.

גם בישראל האינפלציה ממשיכה להתמתן כאשר בחודש אוקטובר מדד המחירים לצרכן עלה ב0.5% וקצב האינפלציה ירד מ-3.8% ל3.7%

חברת הדירוג מודיס הורידה את תחזית הדירוג לארה"ב מיציבה לשלילית בשל עלויות החוב הגבוהות. נזכיר כי מתוך 3 חברות הדירוג הגדולות מודיס היא היחידה המדרגת את ארה"ב בדירוג מושלם: AAA

כצפוי, הותיר בנק ישראל את הריבית ברמה של 4.75%. בהודעת הריבית הותיר הבנק פתח להורדות ריבית כאשר הוא מציין כי " ככל שהיציבות בשווקים הפיננסיים תתבסס וסביבת האינפלציה תוסיף להתמתן אל עבר טווח היעד, המדיניות המוניטרית תוכל להתמקד יותר בתמיכה בפעילות הכלכלית."

חטיבת המחקר של הבנק הפחיתה את תחזית הצמיחה ולהערכתה התוצר יצמח ב-2% בכל אחת מהשנים 2023 ו-2024. התחזית מאופיינת ברמה גבוהה במיוחד של אי ודאות וכוללת הערכה כי הוצאות הממשלה בגין המלחמה ייסתכמו בכ-160 מיליארדי ש"ח .עפ"י כלכלני הבנק יחס החוב לתוצר בשנים 2023 ו-2024 צפוי לעמוד על כ-63% וכ-66% בהתאמה.

סוכנות הדירוג S&P מפרסמת דו"ח נוסף על כלכלת ישראל לאחר הורדת תחזית הדירוג בחודש שעבר. כלכלני החברה צופים כי הצמיחה תעמוד בשנה הבאה על 0.5% בלבד כמו כן צופים ב-S&P גירעון של מעל 5% בשנת 2024.לאחר המלחמה צופים הכלכלנים צמיחה מואצת בקצב של כ5% בשנת 2025.

 

אג"ח

שוק האג"ח נהנה מחודש חיובי במיוחד. התשואות באג"ח הממשלתי בארה"ב ל-10 שנים שרק לפני חודש הגיעו לרמה של 5% צנחו ל-4.3%. תעודת הסל על מדד האג"ח הרחב בארה"ב – AGG הציגה את החודש הטוב ביותר שלה ב-12 החודשים האחרונים כאשר היא עלתה ב-3.5% וזאת לאחר 6 חודשים רצופים של ירידות שערים.

מדד ת"א All-bond  כללי הציג גם הוא תשואה נאה של מעל 3% – התשואה החודשית הגבוהה ביותר מאז שנת 2009.

מהם הגורמים שהביאו לירידת התשואות החדה?

  1. התמתנות האינפלציה ברחבי העולם
  2. נתוני מאקרו פושרים
  3. התקררות מתונה של שוק התעסוקה בארה"ב
  4. בישראל – החזרה ההדרגתית לשגרה והאופטימיות לגבי אי פתיחת חזית לחימה נוספת

כל הנתונים האלו מראים על התמתנות הפעילות הכלכלית אך לא על נחיתה קשה וזהו התרחיש האופטימי שכולם מקווים לו.

המשקיעים בשוק האג"ח צופים כעת ירידה משמעותית של 1% בריבית הפד במהלך שנת 2024, נזכיר כי בחודש ספטמבר פרסמו חברי הפד את תחזית הריבית שלהם כאשר מרבית החברים צופים כי הריבית לא צפויה לרדת במהלך השנה הבאה. אנו סבורים כי במידה והגורמים שהביאו לירידת התשואות לא ישתנו – האינפלציה תמשיך להתמתן ושוק התעסוקה יציג פחות עוצמה, חברי הפד יישרו קו עם שוק האג"ח והריבית תתחיל לרדת כבר במהלך השנה הבאה.

 

מניות

מלחמת חרבות ברזל עדיין בעיצומה ושוק המניות בישראל רושם את החודש החזק ביותר מאז שנת 2020 עם עלייה של כ-9% במדד ת"א 125. גם לאחר העלייה החדה, שוק המניות הישראלי נשאר מהחלשים ביותר בעולם מתחילת השנה.

סקטור הנדל"ן הוביל את עליות השערים כנהנה העיקרי מירידת התשואות ברחבי העולם וזאת לאחר הצניחה החדה שהציג הסקטור בחודש אוקטובר.

מדד ת"א בנקים עלה במהלך החודש בכ-10% וזאת לאחר פרסום הדוחות של הבנקים הגדולים שלמרות העלייה בהפרשות לחובות מסופקים הציגו תשואה נאה על ההון העצמי שלהם.

גם מדדי המניות בעולם הציגו ביצועים חזקים במהלך החודש בעקבות ירידת התשואות החדה בשווקי האג"ח כאשר מדד S&P 500 עלה בכ-8% ומדד Stoxx 600 האירופאי עלה בכ-6%.

סקטור הטכנולוגיה בארה"ב הוביל את העליות בשל הרגישות הגבוהה שלו לתשואות האג"ח. הסקטור היחיד שהציג תשואה שלילית במהלך החודש הוא סקטור האנרגיה שהושפע מירידת הנפט ומנגד מניות חברות התעופה הרגישות למחיר הנפט הציגו תשואה דו ספרתית בחודש נובמבר.