fbpx

סקירת מאקרו סיכום חודש ספטמבר

מאקרו

ריבית גבוהה יותר לזמן ארוך יותר – זהו המסר שיצא מישיבת הפד שהתקיימה במהלך החודש. הפד הותיר אמנם את הריבית ברמתה הנוכחית אך מרבית חברי הפד צופים העלאת ריבית נוספת עד לסוף השנה. השינוי המשמעותי בצפי חברי הפד הוא לגבי הריבית בסוף שנת 2024. בפגישתם בחודש יוני צפו חברי הפד כי היא תגיע לרמה של 4.62% אך במהלך החודש העלו את התחזית לרמה של 5.12%.
במילים אחרות חברי הפד צופים עתה כי הריבית בסוף שנת 2024 תהיה זהה לריבית היום.

ניתן לראות בתרשים המצורף את צפי חברי הפד (כל אחד מיוצג ע"י נקודה) לריבית בסוף כל שנה ב-3 שנים הקרובות. הפיזור הרחב בין השנים 2024-2026 מראה את ההבדלים הגדולים בין דעות חברי הועדה ובהתאם יש לקחת בחשבון בזהירות הנדרשת את התחזית הנגזרת מכך (הקו השחור המראה את תוואי הריבית החזוי):

 

מסיבת העיתונאים לאחר הכרזת הריבית הייתה מתונה יחסית כאשר יו"ר הפד הדגיש כי חברי הפד ימשיכו לפעול בזהירות תוך כדי הסתמכות על נתוני המאקרו.

 

מספר גורמים עלולים ללבות את האינפלציה:

  1. מחיר הנפט ממשיך לטפס כאשר הוא קובע שיא שנתי של כ-95$ לחבית על רקע הארכה של קיצוץ תפוקת הנפט מצד סעודיה ורוסיה. העלייה במחיר הנפט מתדלקת גם היא את החששות מעלייה בסביבת האינפלציה.
  2. שביתת איגוד הרכב – העובדים הכריזו על שביתה לאחר שלא הושג הסכם שכר חדש. האיגוד (UAW) מייצג 146 אלף עובדים בתעשיית הרכב בארה"ב. העובדים דורשים העלאה משמעותית של כ-40%. ההערכות הן כי העובדים יקבלו העלאת שכר משמעותית שיכולה להשפיע גם על השכר בתעשיות אחרות.

 

חוסר הסכמה בקונגרס האמריקאי לגבי מימון הממשל הפדרלי עשוי להביא להשבתת הממשל. חברת הדירוג מודיס התייחסה לאפשרות של ההשבתה ומזהירה כי היא צפויה להשפיע על דירוג האשראי של ארה"ב. ההשבתה צפויה להוציא לחופשה ללא תשלום מאות אלפי עובדים בארה"ב ותמנע בין השאר פרסום של נתוני מאקרו שהבנק המרכזי מתבסס עליהם בהחלטת הריבית.

נתון התעסוקה בארה"ב היה מתון יחסית כאשר במהלך חודש אוגוסט נוספו למשק האמריקאי 187 א' משרות לעומת צפי לתוספת של 170 אלף משרות. שיעור האבטלה עלה לרמה של 3.8% לעומת צפי ל-3.5%

הבנק המרכזי באירופה העלה את הריבית ב-0.25% לרמת שיא של 4%. בניגוד לארה"ב, אירופה עדיין מתמודדת עם רמות אינפלציה גבוהות של 5.2% מצד אחד ונתוני מאקרו חלשים מצד שני.

לאחר מספר הפתעות כלפי מטה מדד המחירים בישראל הפתיע כלפי מעלה עם עלייה של 0.5% בחודש אוגוסט. קצב האינפלציה השנתי עלה ל-4.1% לעומת 3.3% בחודש הקודם.

למרות ההפתעה באינפלציה, בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 4.75%. בהודעת הריבית מציין הבנק כי האינפלציה מתמתנת אך נמצאת מעל היעד. מנגד, התחזיות והציפיות לאינפלציה בשנה הבאה מצויות בתוך היעד.

שוק התעסוקה בישראל רותח כאשר שיעור האבטלה ירד ל-3.1%. מדובר בשיעור האבטלה הנמוך ביותר מאז נכנסה שיטת המדידה הנוכחית.

הפיחות בשער השקל מול הדולר נמשך כאשר שער החליפין הגיע ל-3.84. מתחילת השנה השקל נחלש במעל 8% מול הדולר והוא מהמטבעות החלשים ביותר השנה. הדולר התחזק במהלך השנה מול מרבית המטבעות בעולם ומול סל החליפין (DXY) עלה הדולר מתחילת השנה בכ-3%.

חוסר השקט הפוליטי ממשיך להשפיע על שער החליפין ועל מדדי המניות אך בגזרה המדינית נציין 2 אירועים חיובים: ההכרזה על ביטול הצורך בויזה לארה"ב והתקרבות להסכם מול סעודיה שאם אכן יושלם הוא צפוי להשפיע באופן חיובי על כלכלת ישראל.

אג"ח

עד לפני שנתיים שוק האג"ח לא היווה אלטרנטיבה אמיתית לשוק המניות. המושג TINA (There is no alternative) שימש הסבר לצורך בהגדלת הסיכון ע"מ להשיג תשואה. המציאות הנוכחית שונה לחלוטין כאשר התשואות ל-10 שנים בארה"ב הגיעו לשיא של 16 שנים ובישראל לשיא של למעלה מעשור. הרקע לעליית התשואות היה תחזית חברי הפד לסביבת ריבית גבוהה לתקופה הקרובה בשילוב עם עליית מחירי הנפט ונתוני מאקרו טובים בארה"ב.

מדדי אגרות החוב הקונצרניות בישראל רשמו ירידות שערים של עד 1.5% במהלך החודש אך מתחילת השנה עלו המדדים בכ-3% וזאת בניגוד לחלק ממדדי האג"ח בארה"ב שעברו לתשואה שלילית.

התשואות באפיק האג"חי ממשיכות להיות אטרקטיביות כאשר מדדי אג"ח קונצרני בישראל ובחו"ל מגלמים תשואה פנימית של מעל ל-5.5%. התשואה הגבוהה של האפיק עלולה להעיב על מדדי המניות שכן היא מהווה אלטרנטיבה ראויה בסביבה של האטה כלכלית.

 

מניות

הסטטיסטיקה לא מאכזבת – חודש ספטמבר הוא בממוצע החודש החלש ביותר בשוק המניות האמריקאי וגם 2023 לא יוצאת מן הכלל כאשר המדד רשם את החודש החלק ביותר במהלך השנה עם ירידה של מעל 5%.

הגורמים לירידות בשוק המניות הם בעיקר עליית תשואות אגרות החוב בארה"ב (שהופכות בכך אלטרנטיבה מעניינת יותר לשוק המניות) והחשש מנחיתה קשה בכלכלה (קרי, מיתון). כל הסקטורים במדד רשמו במהלך החודש תשואה שלילית למעט סקטור האנרגיה שנהנה מהעלייה במחיר הנפט והוסיף לערכו מעל 3% במהלך החודש. סקטור הנדל"ן בלט בחולשתו בשל עליית התשואות ולצידו מגזר השבבים שהתממשו בכ-9%.

סגירת הפערים בין שוק המניות המקומי לבין מדדי המניות בארה"ב ממשיכה כאשר מדד ת"א 125 היה ממדי המניות החזקים בעולם במהלך החודש. במהלך שלושת החודשים האחרונים מדד ת"א 125 הציג עלייה של 4.6% לעומת ירידה של מעל 1% במדד S&P 500.

סקטור הבנקים הוביל את העליות במהלך החודש והוסיף לערכו 7.5%, מתחילת השנה עלה המדד בכ-15% והוא המדד עם הביצועים הטובים בישראל ואף טוב יותר מחלק ממדי המניות בארה"ב ואירופה מתחילת השנה.

גם בסביבת הריבית הנוכחית יש הנפקות – חברת השבבים ARM המוחזקת ע"י סופטבנק נסחרת לראשונה כאשר ביצעה הנפקה ראשונית של 9.4% ממניותיה לפי שווי של 54.5 מיליארד דולר. החברה מחזיקה בבעלות על ארכיטקטורת שבבים שנמצאת בתוך רבים מהמוצרים שמשמשים אותנו. כך למשל רוב הטלפונים הניידים משתמשים ארכיטקטורה של החברה שמקבלת תגמולים מהייצרניות.