fbpx

סקירת מאקרו סיכום אפריל 2024

מאקרו

הורדות הריבית בארה"ב מתרחקות עקב הפתעה לרעה באינפלציה והשווקים רושמים חודש שלילי כאשר מדדי המניות יורדים ותשואות האג"ח עולות.האינפלציה בארה"ב הפתיעה כלפי מעלה והיא הסתכמה ב-  3.5% ב-12 החודשים האחרונים – מעל ליעד הפד. מדד המחירים ליצרן עלה בחודש מרץ ב0.2% לעומת צפי של 0.3% –  2.1% במונחים שנתיים. 

בהחלטת הריבית בתחילת חודש מאי, הפד הותיר את הריבית ללא שינוי בטווח של 5.25%-5.50%. יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר שקצב האינפלציה המהיר יותר מהצפוי בחודשים האחרונים משמעו שייקח יותר זמן להורדת הריבית. אך הוא עדיין מעריך שהריבית תרד השנה. פאוול הדגיש שהפד יהיה סבלני ויחכה עד שהאינפלציה תרד בצורה בת-קיימא לכיוון 2% לפני הורדת ריבית. 

שוק התעסוקה האמריקאי ממשיך להפגין עוצמה. המשק האמריקאי הציג תוספת מרשימה של 303,000 משרות חדשות במרץ, הרבה מעבר לתחזיות הכלכלנים שעמדו על 200,000 בלבד. זהו המשך ישיר למומנטום החיובי בחודשים הקודמים, עם עדכון כלפי מעלה של מספר המשרות שנוספו בינואר ופברואר. גם נתוני האבטלה מעודדים – שיעור האבטלה ירד ל-3.8%, הרמה הנמוכה ביותר מזה יותר משנתיים. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה ל-62.7%, ככל הנראה בעקבות עלייה בהגירה בחודשים האחרונים.

המלחמה בגזרות השונות של מדינת ישראל ממשיכה לתת את אותותיה בשווקים הפיננסים. השקל נחלש מול הדולר כאשר במהלך החודש שער החליפין כבר הגיע לרמה של 3.8 ש"ח לדולר לפני שהתאושש וסגר את החודש בשער של 3.74 בצל העסקה המסתמנת להחזרת החטופים. 

פרמיית הסיכון של מדינת ישראל כפי שנמדדת ע"י עלות ה-CDS (ביטוח מפני חדלות פירעון) עלתה במהלך החודש בעקבות המתקפה חסרת התקדים של איראן על מדינת ישראל, לאחר שהסיכוי לתגובה ישראלית רחבה ירד, ירדה גם פרמיית הסיכון.  

 

 אחרי הורדת הדירוג של מודיס לישראל הגיע תורן של 2 חברות הדירוג הנוספות: 

 

פיץ – הותירה את דירוג המדינה ברמה של A+ עם תחזית שלילית בעוד S&P הורידה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- לרמה של A+. 

 

הסיבות העיקריות להורדת הדירוג ע"י S&P הן: 

 

  1.  הערכת S&P כי העימות האחרון עם איראן מגביר משמעותית את הסיכונים הגיאופוליטיים עבור ישראל, שהיו ממילא גבוהים.
  2. צפי כי העימות עם חמאס בעזה והחיכוך עם חיזבאללה בצפון ימשכו לאורך כל שנת 2024, בניגוד להערכה קודמת של עד 6 חודשים.
  3. תחזית לגידול בגירעון הממשלתי ל-8% תוצר ב-2024 עקב הוצאות בטחוניות, וצפי לגירעונות גבוהים בטווח הבינוני שיביאו לעלייה בחוב הממשלתי נטו ל-66% תוצר ב-2026.
  4. הערכה כי החמרה נוספת בעימותים, למרות שאינה בתרחיש הבסיס, עלולה לפגוע קשות עוד יותר בביטחון, בכלכלה, במצב הפיסקלי ובמאזן התשלומים של ישראל.

 

כלכלני S&P צופים צמיחה של 0.5% בלבד בשנת 2024 וגידול של 5% בשנת 2025. כמו כן צופים יחס חוב לתוצר שיגיע בשנת 2026 ל-66%. עם זאת, דירוג האשראי הנוכחי של ישראל עדיין נתמך בפרופיל החיצוני החזק ובמבנה החוב הממשלתי הנוח, עם מח"מ ארוך ונתח גבוה של חוב מקומי במטבע שקל.

 

כלכלני חברת הדירוג פיץ רואים את אותם האתגרים אך סבורים שישראל שומרת על יכולת נגישות למימון בינלאומי, ומצבה החיצוני החזק ביחס לעמיתותיה תומך בדירוג הנוכחי. שיפורים עתידיים בדירוג תלויים בהפחתת הסלמה ובביטחון רב יותר שהחוב ביחס לתוצר יחזור למגמת ירידה. פיץ אופטימיים יותר לגבי הצמיחה של ישראל וצופים גידול של 1.9% בתוצר בשנת 2024 ו-4.1% בשנת 2025.

 

בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 4.5% – בהתאם לציפיות. לדברי הוועדה המוניטרית ההחלטה להשאיר את הריבית על כנה נובעת כצעד זהיר שנבחר בשל אי הוודאות הגיאו-פוליטית. על פי הנגיד ישנם מספר סיכונים אשר עשויים להוביל להאצה באינפלציה: התפתחות המלחמה והשפעתה על הפעילות במשק, פיחות השקל, המגבלות על הפעילות בענף הבניה, ההתפתחויות הפיסקליות ומחירי הנפט בעולם. 

חטיבת המחקר צופה כי האינפלציה תסתכם ב-2.7% בשנת 2024 וב-2.3% בשנת 2025 כמו כן צופה חטיבת המחקר כי הריבית בעוד שנה צפויה לרדת לרמה של 3.75% ויחס החוב לתוצר צפוי לעלות בסוף השנה לרמה של 67%.

מדד המחירים לצרכן בישראל עלה ב0.6% בחודש מרץ, מעל לציפיות של 0.5%. האינפלציה השנתית עומדת כעת על 2.7%.

הריבית באירופה נשארה ברמה הנוכחית של 4.5% כאשר בשונה מארה"ב האינפלציה באירופה נמוכה יותר ועומדת על 2.4% בעוד שהציפיות היו לעליה שנתית של 2.6%. הבנק המרכזי באירופה רמז על הורדת ריבית קרובה כל עוד האינפלציה לא תפתיע לרעה. 

 

מניות

 

חודש אדום בשווקי המניות בעולם בעקבות התרחקות ירידת הריבית בארה"ב, ההפתעה לרעה באינפלציה והמתחים הגיאו-פוליטיים.

המדדים בארה"ב רשמו ירידה חודשית של כ-2.5% אך במהלך החודש נרשמה כבר ירידה של כ-5% במדדים שתוקנה בזכות עליות חדות בימי המסחר האחרונים. 

עונת הדוחות בארה"ב בעיצומה כאשר בינתיים המגמה המסתמנת היא חיובית: 77% מהחברות שדיווחו היכו את תחזית הרווח ו-59% מהחברות היכו את תחזית ההכנסות. 

המשקיעים ממשיכים להעניש חברות שמפספסות את תחזיות האנליסטים בדוחות הרבעוניים כאשר גם חברות ערך כמו סטארבקס ו-CVS מאבדות לאחר הדוחות 15% ו-20% בהתאמה בעקבות האכזבה מהדוחות.

חברות בולטות שדיווחו במהלך החודש:

ענקיות הפיננסים ג'יי פי מורגן צ'ייס, וולס פארגו, סיטיגרופ ובלאקרוק הכו את התחזיות הן בשורה העליונה והן בשורה התחתונה. מניית ג'יי פי מורגן ירדה בחדות עקב תחזית ההכנסות מריבית נטו שנותרה ללא שינוי.

חברת התעופה דלתא איירליינס דיווח על תוצאות שיא של 13.75 מיליארד דולר הכנסות ברבעון. בהסתכלות קדימה צופה החברה שהתוצאות החזקות ימשכו וההכנסות במהלך הרבעון יצמחו ב-5%-7%. 

טסלה סוגרת את החודש עם תשואה חיובית של כ-4% לצד תנודתיות גבוהה מאוד. לקראת הדוחות הכספיים המניה חוותה מספר ימים של ירידות חדות במחיר המנייה ודווקא עם פרסום הדוחות המאכזבים המניה התחילה לעלות. ביום מסחר בודד המניה זינקה ב-12% בעקבות ההודעה על הקדמת תחילת הייצור של הדגם המוזל ובאותו השבוע אף הוסיפה לערכה עוד 15% עם ההודעה על הקלות מצד הממשל הסיני. 

בניגוד לטסלה, מטא (פייסבוק) הגיבה לדוחות טובים בירידות שערים. תוצאות הדוח הכספי לרבעון הראשון של השנה היו מעל ציפיות האנליסטים עם הכנסות של 36.46 מיליארד דולר לעומת צפי של 36.14 מיליארד דולר ורווח נקי של 4.71 דולר לעומת צפי של 4.32 דולר. בתגובה המניה צנחה ב10% כאשר המשקיעים התאכזבו מתחזית ההכנסות של הרבעון השני של השנה. 

מניית אלפאבית (גוגל) הגיבה לדוחות בעלייה חדה של כ10% לאחר שהיכתה את התחזיות. כל מגזרי הפעילות הציגו צמיחה והחברה הכריזה על דיבידנד לראשונה בתולדותיה. מגזר הענן צמח ב-28% ומנכ"ל החברה אמר בשיחת הועידה כי המעבר לבינה מלאכותית הוא הזדמנות אדירה עבור גוגל, והחברה ערוכה היטב לכך הודות למובילות במחקר ובתשתיות.

אג"ח

שוק האג"ח הגיב לדחיית ירידת הריבית בירידות שערים חדות. התשואה ל-10 שנים בארה"ב טיפסה ל-4.64% לאחר שפתחה את החודש ברמה של 4.3%. התשואה לאג"ח לשנתיים זינקה לרמה של 5%. 

גם אגרות החוב בישראל הגיבו להפתעה לרעה באינפלציה, שאליה הצטרפה גם המתיחות הביטחונית, עם ירידות שערים משמעותיות כאשר אגרות החוב הממשלתיות הארוכות ירדו בלמעלה מ-3% והתשואה לאג"ח ממשלתי ל-10 שנים הגיעה לרמה של 4.75%. 

נציין כי למרות ירידות השערים באגרות החוב, מרווחי הסיכון של האג"חים הקונצרניים בישראל נשארו ברמות נמוכות מאוד.