fbpx

סקירת מאקרו סיכום ינואר 2024

שנת 2024 נפתחה וחוסר הוודאות בקשר למלחמה עדיין גבוה.

בשורות טובות למשק הישראלי – לראשונה מאז מרץ 2020, על רקע התמתנות האינפלציה והתחזקות השקל, בנק ישראל הוא הבנק הראשון מבין המדינות המפותחות שהוריד את הריבית – הורדה של 0.25% לרמה של 4.5%. בנק ישראל חוזה כי הריבית תגיע ל4% – 3.75% עד סוף שנת 2024. חטיבת המחקר מעריכה כי התוצר יצמח ב2% בכל אחת מהשנים 2023 ו2024 וב5% בשנת 2025 וכי הגרעון יסתכם ב4% ב- 5.7% בשנת 2024 וב-3.8% בשנת 2025.

הגירעון בשנת 2023 הגיע ל-4.2% (גבוה יותר מהצפי לגירעון של 4%) והוצאות הלחימה עמדו על 24 מיליארד ש"ח. יחס החוב לתוצר עמד על 62.1% לעומת 60.5% בשנת 2022. יחס החוב לתוצר הוא פרמטר מרכזי בשיקולי הדירוג של המדינות ויש לציין כי גם לאחר העלייה ישראל נמצאת ביחס טוב יותר ממדיניות כמו ארה"ב, צרפת ובריטניה. 

מה יקרה לדירוג האשראי של ישראל?

דירוג האשראי של ישראל צפוי לעמוד למבחן בתקופה הקרובה. בשנת 2023 הוצאו מספר דוחות של חברות הדירוג ביחס לישראל. תחילה, התייחסו חברות הדירוג לחקיקה הנוגעת למערכת המשפט אך למרות החששות לא שינו את דירוג האשראי של ישראל בשל הנתונים הכלכליים החזקים שהמשק הציג. לאחר תחילת הלחימה התייחסו חברות הדירוג להשפעת המלחמה על הגירעון ועל כלכלת ישראל כאשר בעקבות ירידה בפרמטרים אלו הסבירות להורדת דירוג עלתה משמעותית. למעשה, בעיני המשקיעים הזרים דירוג האשראי של ישראל כבר ירד כאשר אגרות החוב של המדינה הנסחרות בדולר נסחרות באותה תשואה עם מדינות המדורגות 2 רמות מתחת לדירוג של ישראל.

שנתיים עברו מאז שהאינפלציה ברחבי העולם הכניסה את השווקים לטלטלה וגרמה לבנקים המרכזיים להעלות את הריביות לרמות הגבוהות ביותר בעשורים האחרונים. בחודש ינואר האינפלציה בישראל חזרה שוב לתוך היעד והיא עומדת על 3% ב-12 החודשים האחרונים. האינפלציה בארה"ב ובאירופה מתקרבת אף היא ליעדים של הבנקים המרכזיים ושנת 2024 צפויה להתאפיין במגמת הורדת ריבית ברחבי העולם.

לאחר ירידה ביצוא השירותים של ישראל במהלך חודש אוקטובר מפרסמת הלמ"ס את נתוני חודש נובמבר כאשר החדשות הטובות הן שסקטור הטכנולוגיה המהווה את הקטר של המשק מתאושש. מנגד סקטור התיירות ממשיך לסבול כאשר תנועת התיירים לישראל ירדה באופן משמעותי.

 

נתוני מאקרו טובים בארה"ב מעלים את הסיכוי לנחיתה רכה של הכלכלה. מדדי מנהלי הרכש של התעשייה ושל השירותים היכו את הציפיות ומצביעים על צמיחה של המשק האמריקאי. התמ"ג הפתיע אף הוא לטובה עם עלייה בקצב שנתי של 3.3% ברבעון הרביעי לעומת צפי לעלייה של 2% בלבד.

מניות

נראה ששנת 2024 נפתחה כהמשך ישיר לשנת 2023 כאשר השוק בישראל מפגין ביצועי חסר על רקע המשך הלחימה ומניות הטכנולוגיה ממשיכות להוביל את עליות השערים בעולם.  

מניות הבנקים אשר מהוות כ 20% ממדד ת"א 125 חוו חודש של ירידות כאשר מתחילת השנה הן איבדו כ5% מערכן. ברקע עומדת הצעה של משרד האוצר להעלות את המיסים המשולמים על ידי הבנקים מ 17% ל 26% לתקופה של שנתיים על מנת לתמוך בגרעון ולהגדיל את הכנסות המדינה. ההצעה מגיעה לאחר צמיחה משמעותית ברווחי הבנקים בעקבות העלאות הריבית והגידול ברווחי המימון. במידה וההצעה תאושר הבנקים צפויים ליהנות משקט רגולטורי לפחות לשנתיים הקרובות. 

יש גם מרוויחות מהמצב הביטחוני: מניית צים, חברת ספנות ישראלית, הוסיפה לערכה 50% מתחילת החודש. החברה נהנית מזינוק במחירי השילוח הימי בעקבות התקיפות של החות'ים בים האדום. האיום מהווה בעיה גלובלית וגרם להפסקה של השיט באזור המאוים בקרב מתחרות בעולם. 

עונת הדוחות בארה״ב בשיאה כאשר במוקד נמצאות חברות הטכנולוגיה הגדולות שהיו אחראיות על רוב העליות במדדי המניות בשנה שעברה. האם המגמה הזאת צפויה להמשיך?

חברות השבבים המהוות את הדלק לטכנולוגיה ובמיוחד לתעשיית הבינה המלאכותית מציגות תמונה מעודדת. חברת TSMC, טאיוואן סמיקונדקטור, יצרנית השבבים הגדולה בעולם, פרסמה תוצאות טובות מהצפי ותחזית חזקה לפיה הכנסות החברה יצמחו לפחות ב-20% השנה. הדו"ח של החברה המייצרת את השבבים של מרבית החברות הגדולות מעודד מאוד והוא אינדיקטור חיובי לחזרה לצמיחה של הסקטור. גם החברות ASML ו AMD פרסמו דוחות טובים.

ענקיות הטכנולוגיה התחילו לפרסם אף הן את הדוחות הכספיים כאשר גוגל ומיקרוסופט היכו את תחזיות האנליסטים. למרות הדוחות הטובים מניות החברות התממשו לאחר שהמשקיעים התאכזבו מקצב הצמיחה הצפוי. חברות הטכנולוגיה צפויות להמשיך להיות דומיננטיות בתחומן אך כשמחיר המניה אינו זול גם דוחות טובים לא תמיד יספיקו כדי לרצות את המשקיעים.

 

הביטקוין חזר למרכז הבמה בארה"ב כאשר הרשות לני"ע אישרה הנפקה של ETF ים העוקבים אחר מחיר המטבע הדיגיטלי. בעקבות הציפייה הגבוהה של המשקיעים הביטקוין עלה בחודשים האחרונים ב-170% אך עם פתיחת המסחר שער המטבע דווקא איבד מערכו. מקרה קלאסי של buy in the rumor sell in the news… 

הממשל הסיני מנסה להחיות את עניין המשקיעים בשוק המניות והפעם דרך הזרמת כסף לשוק עצמו בהיקף של 2 טריליון יואן. בשוק המניות הסיני נסחרות מניות רבות במחירים זולים אך המשקיעים הזרים נמנעים מהשקעה בשל התערבות רגולטורית בוטה בשנים האחרונות בדגש על סקטור הטכנולוגיה. ספק אם הצעד של הממשל הסיני לבדו יחזיר את האמון. אמון המשקיעים צפוי לחזור רק כאשר יבינו כי הממשל הסיני סיים את התערבותו המשמעותית בשוק. 

 

אג"ח 

מי צודק חברי הפד או משקיעי האג"ח? 

חברי הפד פרסמו בפגישתם האחרונה (ספטמבר) כי הם צופים שהריבית בסוף השנה תעמוד על 4.6% לעומת ריבית של 5.25%-5.5% כיום. משקיעי האג"ח אופטימיים הרבה יותר ומצפים לירידה לרמה של 4% בסוף 2024. להערכתנו הפד יהיה זהיר בקצב הורדות הריבית אך בכל מקרה שוק האג"ח ממשיך לספק תשואות אטרקטיביות.

שוק האג"ח בארה"ב מגלם כי הריבית צפויה לרדת בפגישת הפד שתתקיים בסוף חודש מאי.

מה צפוי לשוק האג"ח בישראל? התחממות הגזרה הצפונית והחשש מגידול בגירעון ומהורדת דירוג האשראי של ישראל יצר ביקושים נמוכים בגיוס החוב האחרון של מדינת ישראל בהשוואה לגיוסים קודמים. על אף נתוני האינפלציה והורדת הריבית, שוק האג"ח הממשלתי חווה מתחילת השנה ירידות שערים. בעקבות הגידול בגירעון, הממשלה תצטרך לגייס יותר חוב ועל כן המשקיעים לא ממהרים לקפוץ על הסחורה כאשר צופים גיוסי חוב גדולים במהלך השנה.