fbpx

סקירת מאקרו ינואר

מאקרו

 

מי צודק, הפד או שוק האג"ח? הבנק המרכזי בארה"ב ועקום התשואות האמריקאי מספרים לנו שני סיפורים שונים לחלוטין.

מצד אחד, חברי הפד טוענים במרץ כי הריבית תמשיך לעלות בתקופה הקרובה ותישאר ברמתה לפחות עד סוף השנה. מצד שני החוזים בשוק האג"ח צופים המשך העלאות ריבית בחודשיים הקרובים אך הורדת ריבית אפשרית כבר בחודש ספטמבר השנה. להערכתנו, תרחיש של הורדת ריבית כבר במהלך חודש ספטמבר כפי שהשוק מתמחר יקרה רק אם ההאטה בארה"ב תהיה משמעותית או במקרה ששוק העבודה יפגע באופן קשה.

האינפלציה בארה"ב ממשיכה להתמתן כאשר עפ"י הנתון האחרון הסתכמה האינפלציה ב-12 חודשים האחרונים בשיעור של 6.5%. אינפלציית הליבה עומדת על 5.7%.

נתוני המאקרו בארה"ב שהתפרסמו בסוף החודש היו טובים מהצפוי. הצמיחה ברבעון האחרון של השנה עמדה על קצב של 2.9% לעומת צפי של 2.6%. בנוסף לצמיחה גם שוק העבודה ממשיך לאותת על עוצמה. נתוני המאקרו המעודדים מצביעים (כרגע) על התגשמות התרחיש האופטימי של נחיתה רכה. כלומר, שהשפעת הריבית הגבוהה על הכלכלה הייתה מתונה.

המתיחות הפוליטית בישראל מגיעה לשיא והיא משפיעה על הבורסה המקומית שהציגה את התשואה החודשית הנמוכה ביותר מבין השווקים המרכזיים בעולם. להערכתנו, ההשפעות של המתיחות, לפחות בטווח הקצר, יהיו מוגבלות. מדינת ישראל כבר חוותה מחלוקות משמעותיות בעבר והכלכלה הישראלית נשארה חזקה בהשוואה עולמית. לישראל יתרונות בדמות הון אנושי איכותי וצמיחה דמוגרפית חזקה שיתמכו בכלכלה גם בשנים הקרובות.

עפ"י האוצר שנת 2022 בישראל הסתכמה בעודף תקציבי לראשונה מאז 1987. שיעור החוב תוצר ירד לרמה של 60.9% מרמה של 68% בסוף 2021.

הפיטורים בחברות הטכנולוגיה ממשיכים כאשר בכל יום חברות נוספות מכריזות על קיצוצים. בחודש ינואר פוטרו כ-60 אלף עובדים מ-185 חברות על פי האתר layoffs.fyi.

החודש הצטרפו לרשימת המפטרות ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט עם פיטורים של 10,000 עובדים (5% מהעובדים בחברה) וגוגל עם 12,000 עובדים (6% מהעובדים בחברה).

אנו סבורים כי כרגע לא מדובר במשבר אלא בהתאמת כוח העבודה למצב הפיננסי החדש ולהאטה בצמיחה. חברות טכנולוגיה פועלות בתחום בו הן חייבות להתאים את מצבת העובדים שלהם גם בתקופה של צמיחה ע"י גיוס משמעותי ומהיר (לעיתים יותר מהנדרש) וגם בתקופה של האטה ע"י פיטורי עובדים.

בסין שיחררו את מגבלות הקורונה והמשקיעים עוקבים אחרי ההשפעות של המדיניות החדשה. הנתונים הראשונים היו מעודדים כאשר מדד מנהלי הרכש בשירותים עלה בחדות.

קרן המטבע הבינלאומית עדכנה את תחזית הצמיחה העולמית לשנת 2023. לאחר תקופה ארוכה של הורדת תחזיות הפעם העדכון היה כלפי מעלה מ-2.7% ל-2.9%.

אג"ח

חודש ינואר מספק קצת נחת למשקיעי האג"ח לאחר השנה הקשה ב-2022. קרן הסל AGG זינקה בכ-3% במהלך החודש כאשר תשואות האג"ח האמריקאיות צנחו מרמה של 3.8% ל-3.5%.

בנוסף, הביקושים בהנפקת אג"ח ממשלת ארה"ב זכו ליחס כיסוי גבוה והבנקים המסחריים חזרו לרכוש אג"ח ממשלתי אחרי תקופה לא קצרה של מכירות.

בישראל, שוק האג"ח המקומי פתח גם הוא בסערה את השנה בדומה למקבילו האמריקאי כאשר התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים ירדה בחדות. המתיחות הפוליטית שלחה את שוק האג"ח לירידות שערים לקראת סוף החודש. בניגוד למגמה בעולם בחלק הבינוני ארוך של העקום התרחשה עליית תשואות.

בלטו לטובה האג"ח הצמוד הממשלתי לטווחים הארוכים שעלו בכ-5% במהלך החודש.

בשוק הקונרצני בישראל עלו במקצת מרווחי הסיכון במהלך סוף החודש אך משקיעי האג"ח אינם מתמחרים חשש משמעותי לעלייה בחדלות הפירעון של החברות.

 

 

שבוע של העלאות ריבית:

באירופה, העלה ה-ECB  את הריבית ב-0.5% לרמה של 2.5% כאשר הבנק המרכזי מתכוון להמשיך ולהעלות את הריבית ב-0.5% גם בפגישתו במרץ. לפי החוזים בשוק האג"ח הריבית צפויה להמשיך ולעלות ב-0.25% גם בפגישה בחודש מאי.

בארה"ב, העלה הבנק המרכזי את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.5%-4.75%. הפד חזר והדגיש כי צפויות העלאות ריבית נוספות. מסיבת העיתונאים של פאואל עודדה את המשקיעים שכן לדבריו האינפלציה מתחילה להתקרר. עם זאת הדגיש היו"ר כי אינפלציית השירותים עדיין גבוהה ולכן הסיכון האינפלציוני עדיין קיים.  כמו כן אמר פאואל כי התחזיות של הבנק המרכזי צופות המשך צמיחה מאופקת עם ריכוך מסוים בשוק העבודה אך לא מיתון.

 

מניות

ראלי תחילת השנה הגיע עם עליות שערים במרבית המדדים המובילים. מדד S&P 500 עלה בכ-6% ומדד הנאסד"ק זינק ב-10.5%.

כאמור, הבורסה הישראלית הציגה את התשואה הנמוכה ביותר מבין שווקי העולם בשל המתיחות הפוליטית אך בפרספקטיבה רחבה יותר מדד ת"א 125 הציג תשואת יתר משמעותית של כ-5% לעומת מקבילו האמריקאי מאז תחילת שנת 2021.

עונת הדוחות בארה"ב בעיצומה

עד כה פרסמו כ-250 חברות מתוך מדד ה-S&P 500 את תוצאות הרבעון הרביעי שלהן. כ-69% מהחברות שפרסמו היכו את תחזית הרווח וכ-65% מהחברות היכו את תחזית ההכנסות. שיעור החברות שהצליחו לעקוף את התחזיות נמצא מעל הממוצע ארוך הטווח. הרווחים לעונת הדוחות הקרובה צפויים להתכווץ בכ-2.7% (ללא סקטור האנרגיה ב-7) ואילו ההכנסות צפויות לצמוח ב-4.6% (ללא סקטור האנרגיה ב-3.7%).

 

חברות בולטות שפרסמו דוחות בשבוע האחרון:

 

מיקרוסופט הייתה הראשונה מחברות הביג-טק לפרסם דוחות כאשר החברה עקפה את תחזית הרווח ועלתה במסחר המאוחר. שיחת הועידה של החברה בה פרסמה החברה תחזיות להאטה בצמיחה ובמיוחד בפעילות הענן שלה העבירה את החברה לירידות שערים

אינטל – דו"ח חלש מהצפוי עם ירידה חדה בהכנסות. כמו כן, דיווחה החברה כי היא צפויה להציג ירידה בשיעור הרווחיות הגולמית. אינטל סובלת בין השאר בירידה בתחום מכירות הPC שפגעה גם במיקרוסופט. המנייה ירדה ב-6.5% בתגובה לדו"ח

חברות כרטיסי האשראי – מאסטרכארד וויזה – דיווח תוצאות טובות מאוד אשר היכו את תחזיות האנליסטים.

חברת מטה (פייסבוק)  אומנם פספסה את תחזיות הרווח של האנליסטים אך הכתה את תחזית ההכנסות והכריזה על תוכנית buyback עצומה של 40 מיליארד דולר. כמו כן רשמה החברה גידול במספר המשתמשים. משיחת הועידה ניכר כי החברה החליטה לשים דגש על היעילות. המשקיעים אהבו מאוד את הדו"ח ושיחת הועידה ושלחו את המנייה לעלייה של כ-23%

הדוחות של גוגל, אמזון ואפל כבר היו סיפור אחר לגמרי כאשר 3 הענקיות החמיצו את תחזית הרווח כשהדוחות בשילוב נתון התעסוקה החזק שלחו את הנאסד"ק לסיים את השבוע בירידות שערים.