fbpx

סקירת מאקרו אפריל

מאקרו

כרטיס צהוב לכלכלת ישראל? הנושא המרכזי במהלך החודש היה הורדת תחזית הדירוג של ישראל ע"י חברת הדירוג מודיס מחיובית ליציבה. נעשה קצת סדר בנושא – מודיס לא הורידה את דירוג האשראי של ישראל, היא אישררה אותו ברמה של A1. בצד הפחות חיובי מודיס הורידה את תחזית הדירוג ליציבה בעקבות התדרדרות הממשל בישראל והאופן שבו ניסתה הממשלה להעביר את הרפורמה מבלי להשיג הסכמה רחבה. חברת הדירוג מדגישה שאם יגיעו הצדדים לפתרון מבלי להעמיק את המתחים, המגמות הכלכליות החיוביות בכלכלת ישראל נותרו בעינן. עפ"י כלכלני החברה הדירוג משקף את הכלכלה החזקה של ישראל ואת החוזק הפיסקלי שלה כמו כן הם מציינים לחיוב את הירידה המשמעותית של 10% בתוך שנתיים בלבד ביחס חוב תוצר של ישראל שעומד על כ-60%. מודיס צופה ירידה נוספת לכיוון 55% עד סוף השנה הבאה.

החברה הוסיפה כי ללא קשר למתיחות הפוליטית, הצמיחה צפויה להאט לאור הסביבה הגלובלית ועליית הריבית ל-4.5%. מודיס צופה כי הצמיחה השנה תעמוד על 2.6% ועל 3.5% בשנת 2024. כמו כן כרגע אין אינדיקציות ליציאה מהותית של הון מישראל. בצד הפוטנציאל כותבים כלכלני החברה כי ישראל נהנית ממספר גורמים מבניים התומכים בצמיחה שלה וביניהם: גידול האוכלוסיה, מגזר ההייטק, יצוא ביטחוני ופוטנציאל לגידול ביצוא הגז. לדברי מודיס הממשלה הציגה תקציב טוב לשנת 2023-2024 שמטרתו גירעון של 1%.

 

ועוד בגזרת חברות הדירוג – צרפת דווקא כן ספגה הורדת דירוג מחברת פיץ' לרמה של AA-. הורדת הדירוג הגיע על רקע נתונים פיסקאליים חלשים כאשר כלכלני פיץ סבורים כי יחס החוב לתוצר של המדינה ימשיך לעלות כאשר הוא הגבוה ביותר מבין המדינות המדורגות AA ועומד על 111.6%. גם צרפת חווה הפגנות כנגד הרפורמה בפנסיה וכלכלני פיץ מציינים זאת כאתגר למדיניות הממשלתית.

גם ארה"ב לא מתחמקת מהשפעות הפוליטיקה על הכלכלה כאשר הרפובליקנים מתנגדים להעלאת תקרת החוב של המדינה. הכלכלנים סבורים כי אי העלאת תקרת החוב תהווה איום על הכלכלה לקראת החציון השני של השנה.  על אף שהטיעונים שמעלים הרפובליקאים הם כלכליים ברור לכולם שגם מניעים פוליטיים עומדים מאחורי המשבר. ארה"ב התקרבה מספר פעמים לתקרת החוב שלה אך הצליחה להגיע להסכמות (לפעמים ברגע האחרון) ולהימנע ממצב של חדלות פירעון.

שוק התעסוקה בארה"ב ממשיך להיות חזק ולאתגר את מדיניות הפד כאשר המשק האמריקאי הוסיף 236 אלף משרות בחודש מרץ ושיעור האבטלה עמד על 3.5%. גם בישראל נתוני התעסוקה ממשיכים להיות חזקים כאשר שיעור האבטלה ירד ל-3.3%.

שיעור האינפלציה בארה"ב ובישראל ממשיך להתמתן כאשר מדד המחירים ב-12 החודשים האחרונים ב-2 המדינות הסתכם ב-5%. באירופה, לעומת זאת, האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה כאשר ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה עליית המדד ב-6.9%.

 

 

המשק האמריקאי צמח ב-1.1% בלבד ברבעון הראשון וזאת בעיקר בשל הירידה בסעיף המלאי, הצריכה הפרטית שהיא הסעיף החשוב ביותר בצמיחה נותרה חזקה.

 

לסיכום חלק המאקרו – האינפלציה מתמתנת אך נתוני המאקרו נשארים חזקים מאוד. אנו סבורים כי מהלך העלאות הריבית בעולם קרוב למיצוי אך המלחמה באינפלציה עדיין לא הסתיימה.

אג"ח

מגמה מעורבת נרשמה במהלך החודש במדדי אגרות החוב בישראל. בעוד מרבית אגרות החוב הממשלתיות במחמ בינוני ומעלה השיגו תשואה שלילית במהלך החודש כמעט כל מדדי האג"ח הקונצרני  השיגו תשואה חיובית.

לאור החולשה באגרות החוב הממשלתיות ההפרש בין האג"ח ל-10 שנים בישראל לבין האגרת המקבילה בארה"ב התרחב ועומד על כ-0.45% – הפער הגבוה ביותר מאז שנת 2014.

 

 

 

 

שוק האג"ח בארה"ב צופה העלאת ריבית של 0.25% בפגישה הקרובה (3.5) בהסתברות של 84%. בהמשך השנה החוזים מצביעים על הסתברו גבוהה להפחתת ריבית אחת לפחות וזאת בניגוד לצפי של חברי הפד שאינם רואים הפחתת ריבית במהלך 2023.

למרות ההפתעה באינפלציה אנו סבורים כי גם בנק ישראל יעלה את הריבית בפגישתו הקרובה לרמה של 4.75%.

סיכוי טוב להערכתנו שבשתי המדיניות מדובר בהעלאת הריבית האחרונה בסבב הנוכחי עובדה שעשויה לתמוך בשוק האג"ח.

 

 

מניות

הפער בין מדדי המניות בישראל לבין מדדי חו"ל הולך ומעמיק. מדד S&P 500  מציג תשואת יתר של כ-12% מתחילת השנה והמדדים העיקריים באירופה בפער גדול אף יותר. אנו מזהים חברות רבות בתמחור מעניין בישראל אך עננת הרפורמה המשפטית מונעת מהפער הזה להסגר לפחות בטווח הקצר.

בשבוע האחרון של החודש הבנקים בישראל שהגיעו לתמחור זול באופן יחסי לעולם התחילו לסגור חלק מהפער כאשר מדד ת"א בנקים עלה ב-5% במהלך השבוע.

עונת הדוחות בארה"ב בעיצומה ולאחר דוחות טובים של הבנקים הגדולים הגיע תורם של מניות הטכנולוגיה הגדולות לפרסם תוצאות לרבעון הראשון של השנה. וגם בענף הזה ההפתעות היו לטובה:

גוגל- היכתה את תחזית הרווח וההכנסות של האנליסטים והשיקה תוכנית רכישת מניות משמעותית. החברה דיווחה על הכנסות פרסום טובות מהצפי והפיגה במקצת את חששות המשקיעים לגבי הסגמנט המשמעותי ביותר שלה.

מיקרוסופט דיווחה גם היא על רווח והכנסות מעל לציפיות האנליסטים. פעילות הענן של מיקרוסופט ממשיכה לצמוח אם כי בקצב "איטי" יותר של 16%. האיחוד האירופאי הודיע במהלך השבוע האחרון כי הוא לא מתכוון לאשר את רכישת ענקית הגיימינג Activision Blizzard ע"י החברה.

מטה (פייסבוק) – מניית החברה טסה בכ-14% בעקבות דוחות שהציעו הכנסות פרסום שהפתיעו לטובה. כמו כן גם התחזית שספקה החברה הפתיעה כלפי מעלה. החברה רשמה צמיחה במספר המשתמשים הפעילים בפלטפורמות שלה בניגוד להערכות המוקדמות.

אמזון דיווחה על תוצאות חזקות שהעלו את המנייה במסחר המאוחר אך שיחת הועידה של החברה בה הזהיר מנכ"ל החברה מפני מגמה של ירידה בצמיחה בפעילות הענן בשל קיצוצים בחברות שלחה את המנייה לירידות שערים.