fbpx

סקירת מאקרו סיכום פברואר 2024

מאקרו

לראשונה אי פעם, ירד דירוג האשראי של מדינת ישראל. חברת הדירוג מודיס הורידה את דירוג האשראי של ישראל לרמה של A2 עם אופק דירוג שלילי. בעוד שהורדת הדירוג עצמה לא הייתה הפתעה, האופק השלילי המותיר סיכוי להורדת דירוג נוספת הפתיע את המשקיעים. נזכיר כי בחודש אפריל האחרון החברה שינתה את תחזית הדירוג של ישראל מ"חיובית" ל"יציבה" בעקבות המחאות והקרע שנוצר בעם עם הרפורמה המשפטית. 

החשש המרכזי של מודיס הוא מחזית צפונית שתשפיע מאוד על כלכלת ישראל וחשש נוסף הוא מהחלשות מוסדות השלטון ומהיעדר תוכניות מסודרות לעתיד. צודקים מי שאומרים שהמלחמה היא הגורם לירידת הדירוג אבל ייתכן שצעדים כלכליים ופוליטיים משמעותיים היו יכולים למנוע את הצעד הזה. 

המשקיעים לא חיכו לדו"ח של מודיס כאשר אגרות החוב של ישראל נסחרות מתחילת המלחמה בתשואה התואמת דירוג נמוך באופן משמעותי מהדירוג הרשמי.

נראה שהדו"ח לא השפיע על השוק שכן מאז ירידת הדירוג שוק המניות בישראל הציג עלייה של למעלה מ-6% והשקל התחזק מול הדולר. כאמור, הורדת הדירוג לא הייתה הפתעה לכשעצמה ומחירי הנכסים תמחרו את החדשות הרעות קודם ההודעה.

לאחר הורדת הדירוג של המדינה מודיס הפחיתה גם את דירוג האשראי של הבנקים בישראל לרמה של A3. דירוגם הגבוה של הבנקים מושפע מהעובדה שהמדינה צפויה לתמוך בהם בעת משבר ולכן כאשר דירוג המדינה יורד, באופן טכני גם דירוגם של הבנקים יורד וזאת למרות שמודיס עצמם החמיאו למערכת הבנקאית בדו״ח הדירוג שלהם.

האינפלציה בישראל ממשיכה להתמתן כאשר מדד המחירים לחודש ינואר נותר ללא שינוי לעומת צפי לעלייה של 0.1%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.6%. הסעיפים שתרמו את הירידה המשמעותית ביותר במהלך החודש היו הטיסות לחו״ל – ירידה של 7.6% ונופש וטיולים. 

השכר הממוצע במשק עלה לשיא כל הזמנים והוא עומד על 13,701 ש"ח בחודש דצמבר לעומת 12,969 בחודש נובמבר. כנראה שלפחות חלק מהעלייה בשכר מוסבר ביציאה של עובדים בשכר נמוך משוק התעסוקה בשל המלחמה, בדומה לתקופת הקורונה. החדשות הטובות למשק הישראלי הם שבסקטור ההייטק נרשמה דווקא עלייה במספר העובדים.

לאחר שהוריד בפעם הקודמת את הריבית- בנק ישראל מחליט להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5% בניגוד לציפיות של חלק מהכלכלנים שצפו הורדה של 0.25%. הנגיד ציין את השיפור בשוק העבודה ובפעילות כרטיסי האשראי לצד הסיכון באי הודאות הגדולה בעקבות המלחמה ורמתה הגבוהה של פרמיית הסיכון. תוואי הריבית יקבע בהתאם לנתוני האינפלציה, יציבות השווקים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית. 

נגיד בנק ישראל התייחס גם הוא להורדת הדירוג של מודיס והזכיר כי ישראל חוותה משברים גאו-פוליטיים בתקופות בהן יחס חוב\תוצר היו גבוהים בהרבה וכי מדינת ישראל מעולם לא התקשתה להחזיר את החוב שלה. הנגיד דן בחשיבות של ממשלת ישראל והכנסת לטפל בסוגיות הכלכליות המועלות בדוח וכן בחשיבות לתעדף את מנועי צמיחת המשק הישראלי. 

גם ריבית הפד בארה"ב נותרה על כנה ברמה של 5.5%, בהתאם לציפיות. נגיד הבנק הפדרלי  הציג בדבריו מסרים חיוביים באשר להישגים הכלכליים: צמיחה, שיפור בשוק העבודה והתקררות של האינפלציה. כמו כן הובהר כי מגמת הורדת הריביות לא תתחיל עד "לתחושת ביטחון" כי האינפלציה נעה לכיוון היעד של 2% וכי הרמה הנוכחית של הריבית תישאר ככל שתידרש. 

בארה"ב הפתיעה האינפלציה כלפי מעלה כאשר המדד עלה ב-3.1% ב-12 החודשים האחרונים לעומת צפי לעלייה של 2.9%. גם אינפלציית הליבה איכזבה והסתכמה ב-3.9% לעומת צפי לעלייה של 3.7%.

מניות

שווקי המניות בעולם רשמו חודש חיובי נוסף והפעם המדדים בישראל מציגים תשואת יתר על רוב מדדי המניות בעולם.

ת"א 125 מסיים את החודש עם עלייה של מעל 6% לעומת כ-5% במדדים בארה"ב. 

מדד ת"א ביטוח זינק בכ-10% מתחילת החודש בין היתר בשל תקינה חשבונאית חדשה המייצרת מהפכה בדוחות של חברות הביטוח. על פי התקן החדש חברות הביטוח ידווחו על הרווח מהחוזה הביטוחי במהלך תקופת הפוליסה ותהיה הפרדה בין הרווח החיתומי לבין הרווח משוק ההון.

 

הדו"ח החשוב ביותר בארה"ב במהלך הרבעון שייך לחברת אנבידיה. החברה מפתחת את השבבים המתקדמים ביותר ליישומי AI ומהמכירות שלה ניתן ללמוד האם הצמיחה בתחום הבינה המלאכותית, שדחפה את מחירי חברות הטכנולוגיה לגבהים חדשים, אכן אמיתית. הדוחות הצליחו להפתיע לטובה ולהתעלות על הציפיות הגבוהות: החברה פרסמה דו"ח מצויין אפילו יותר מהציפיות המוקדמות ורשמה עלייה של 486% ברווח למנייה לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. ההכנסות ממגזר ה -Data centers הכולל את שבבי ה AI עלו פי 3 לעומת השנה שעברה כאשר ברבעון האחרון הכנסות המגזר זינקו מעל 400%. שיעור הרווח הגולמי של החברה עלה ל-76% ומראה את כח התמחור המשמעותי שיש לחברה בשוק השבבים.

החברה רשמה היסטוריה בארה"ב לאחר שעקפה את שווי השוק של גוגל ואמזון והפכה לחברה השלישית בגודלה במדד -S&P 500.

סקטור השבבים ממשיך להוביל את העליות בשווקי המניות והוסיף לערכו מעל 9% במהלך החודש.

גם שאר חברות הטכנולוגיה הגדולות פרסמו דוחות טובים:

מטא – דו"ח מפתיע לטובה החברה הציגה דוחות מעולים עם הכנסות של 40.11 מיליארד דולר – צמיחה של כמעט 24.7% ביחס לרבעון המקביל ומעל לצפי האנליסטים. הרווח למניה עלה פי 3 ביחס לרבעון המקביל והגיע ל5.33 דולר למניה  – 7.5% מעל לצפי. ואם זה לא מספיק, לראשונה בתולדותיה, החברה הכריזה על חלוקת דיבידנד.

 

אמזון, גם היא עם דו"ח מעולה, עלתה ב7.9% לאחר שדיווחה על הכנסות של 170 מיליארד דולר ורווח למניה של דולר, גבוה ב25% מהצפי. החברה שמה דגש על התייעלות כאשר היא פיטרה כ-27 אלף עובדים בשנת 2023.

מיקרוסופט וגוגל עקפו את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות וברווח למניה, עם זאת המשקיעים של גוגל התאכזבו מההכנסות מפרסום אשר היו נמוכות מציפיות וכתוצאה המניה ירדה ב7.5%. המשקיעים של גוגל חוששים מהשתלטות ה-AI על תחום החיפוש ופגיעה בהכנסות הפרסום של גוגל.

גם הדוחות של אפל היכו את התחזיות עם הכנסות של 119.58 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.18 דולר. עם זאת החברה דיווחה על ירידה בהכנסות מסין אשר עמדו על 20.8 מיליארד, נמוך בכ-2.7 מיליארד דולר מהצפי. הירידה במכירות בסין שנחשבת כפוטנציאל צמיחה של אפל הדאיגה את המשקיעים ששלחו את המנייה לירידות שערים.

בשוק הישראלי, מניית שופרסל עוררה עניין רב בקרב המשקיעים בשבועות האחרונים עם הצעתם של האחים אמיר לרכוש 24.9% ממניות הרשת מהמוסדיים לפי שווי של 6 מיליארד שקל- פרמיה של 15% על שווי השוק. נכון להיום שווי השוק של החברה עומד כבר על כ6.67 מיליארד שקל כאשר מרגע ההודעה על הצעת הרכישה המניה עלתה בכ27%.

חברת טבע הכתה את התחזיות עם רווח למניה של 1 דולר הרבה מעל לצפי של 0.77 והכנסות של 4.46 מיליארד דולר לעומת צפי של 4.02 מיליארד דולר הגידול בהכנסות נובע בעיקר מהכנסה חד פעמית בסך 500 מיליון דולר. 

אג"ח

שוק האג"ח בארה"ב מיישר קו עם הפד – משקיעי האג"ח שציפו בתחילת השנה ללא פחות מ-7 הורדות ריבית לעומת צפי של חברי הפד ל-4 הורדות בלבד מתחילים להפנים את הנחישות של הבנק המרכזי. נציגי הפד ממשיכים להכריז כי לא יורידו את הריבית עד לקבלת ביטחון בירידת האינפלציה. ההפתעה כלפי מעלה באינפלציה בארה"ב גרמה לכך ששוק האג"ח מתמחר הורדת ריבית ראשונה בארה"ב רק בחודש יוני.

חודש חיובי במדדי אגרות החוב בישראל כאשר כל מדדי אגרות החוב הממשלתי והקונצרני מסיימים את החודש בתשואה חיובית.

המרווחים במדדי האג"ח הקונצרני בישראל ממשיכים להצטמצם והגיעו במהלך החודש לרמתם הנמוכה ביותר מאז אפריל 2022 – טרום עליית הסיכון הפוליטי והביטחוני. להערכתנו חלק ממגמת צימצום המרווחים למרות העלייה בסיכון נובעת מביטול האג"ח המיועדות בפנסיה שגררה עליית ביקושים לאג"ח מצד הגופים המוסדיים הגדולים.