fbpx

סקירה חודשית חודש פברואר

סוף העולם או סוג של שפעת? טווח הדעות לגבי הקורונה רחב מאוד אך בדבר אחד אין ספק – הצמיחה העולמית (שגם ללא הקורונה הייתה בהאטה) תפגע מהתפרצות הנגיף.
כרגע נראה שלפחות בסין המצב בשליטה כאשר חלק מהמפעלים חוזרים לפעולה אך החשש הוא להתפשטות הנגיף לאזורים בהם הבידוד יהיה מאתגר יותר כמו אירופה וארה"ב. התחמושת של הבנקים המרכזיים לתמוך בפעילות הכלכלית מוגבלת מאוד ביחס למשברים קודמים. אנו סבורים כי האפקטיביות של הרחבות מוניטריות תהיה נמוכה מכיוון שהחולשה לא מגיעה מחוסר בביקוש אלא מבעיות בהיצע.

למרות החששות, בתרחיש המרכזי שלנו הפגיעה בכלכלה העולמית תהיה זמנית בלבד וייתכן כי ניתן יהיה לנצל הזדמנויות בשווקים. מספר גדול של חברות בישראל ובעולם כבר הכריזו כי הן צפויות להיפגע מהשפעות הקורונה ואנו סבורים כי גם חברות שלא צפויות להיפגע באופן ישיר עשויות לנצל את המצב ולבצע "ניקוי אורוות" בדוחות הכספיים שלהם בשנה הקרובה.

ארה"ב

נתוני מאקרו מעורבים בארה"ב. שוק התעסוקה ממשיך לספק נתונים חזקים: המשק האמריקאי הוסיף בחודש ינואר 225 אלף משרות חדשות (צפי לתוספת של 160 אלף משרות) והשכר הממוצע עלה ב-3.1%. מדדי מנהלי הרכש של MARKIT אכזבו והצביעו על צפי לצמיחה אפסית כנראה בגלל השפעת נגיף הקורונה.

אירופה

מדדי מנהלי הרכש הפתיעו לטובה אך עדיין מצביעים על התכווצות התעשייה באירופה. הצמיחה בגוש האירו נשארת נמוכה עם קצב שנתי של 0.9% ברבעון האחרון. אנו סבורים כי הכלכלה האירופאית עלולה להיכנס להאטה זמנית בהשפעת נגיף הקורונה. סין היא אחת משותפות הסחר העיקריות של גרמניה ותעשיית הרכב שכבר נפגעה ממלחמת הסחר בין ארה"ב וסין צפויה להמשיך ולהאט.

ישראל

בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 0.25%. בהודעת הבנק נכתב כי " תרחיש הבסיס המנחה את ההערכות של מרבית המוסדות הכלכליים הבינלאומיים הוא שהתפשטות הנגיף תיעצר בחודשים הקרובים וההשפעה הכוללת על הכלכלה העולמית צפויה להיות מוגבלת. להערכת בנק ישראל בתרחיש זה לא צפויה השפעה מקרו כלכלית משמעותית בישראל" כמו בהודעות הקודמות, הוועדה המוניטרית מעריכה כי " יהיה צורך להותיר את הריבית ברמתה למשך זמן ממושך או להפחיתה".

אג"ח

חודש פברואר היה החודש של אגרות החוב הממשלתיות הארוכות. תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב ירדה לשפל היסטורי של 1.3% ותשואות שפל נרשמו גם באג"ח הממשלתיות בישראל ל-10 שנים ול-30 (0.65% ו-1.5% בהתאמה). שוק האג"ח בארה"ב מגלם הסתברות של 50% להורדת ריבית הפד בפגישה הקרובה (ב-18 במרץ) ולפחות 2 הפחתות ריבית בשנה הקרובה.
למרות התנודתיות החדה בשווקים, מדדי התל בונד רשמו החודש מגמה חיובית בהשפעת ירידת התשואות הממשלתיות. אנו סבורים כי הסיכון בחשיפה לאג"ח הקונצרני עלה בצורה משמעותית כאשר ירידות נוספות בשווקים יגרמו לפדיונות בקרנות הנאמנות ולמכירות בהיקפים גדולים של אג"חים קונצרנים. גם בתרחיש החיובי של רגיעה בשווקים אנו צופים כי ההשפעה של עליית התשואות תהיה משמעותית יותר מהשיפור במרווחים שנותרו מצומצמים. אנו ממליצים לנקוט בגישה שמרנית בהשקעה באפיק תוך בחירה פרטנית של אגרות חוב.

מניות

מדדי המניות מחקו את התשואות החיוביות מתחילת השנה בעקבות החששות מהשפעת הקורונה עם ירידות של כ-7% בפרק זמן של שבועיים. סקטור האנרגיה רשם את הירידות החדות ביותר בעקבות הנפילה במחיר הנפט והחששות לביקושים נמוכים מסין.
באופן מפתיע, סקטור הטכנולוגיה שומר בינתיים על יציבות יחסית למרות פרסום אזהרת הכנסות מצד חברות הענק אפל ומיקרוסופט ולמרות החשיפה המשמעותית של חלק מהחברות בסקטור לייצור ולמכירות בסין. עונת הדוחות לרבעון הרביעי בארה"ב הפתיעה לטובה כאשר החברות במדד S&P 500 דיווח על עלייה של 3.2% ברווח ושל 5.1% בהכנסות.
בישראל, מדד מניות הגז והנפט הוביל את הירידות כאשר גם חברות הביטוח רשמו ירידות חדות עקב חשיפתן לירידות בשווקי ההון וחשש מתביעות עתידיות במידה ונגיף הקורונה יגיע לישראל. גם לאחר הירידות, שווקי המניות נותרו ברמות מחירים גבוהות (המדדים חזרו לרמות המחירים בהן היו לפני כ-3 חודשים.