fbpx

הרוטציה הגדולה – מניות צמיחה מול מניות ערך

תאריך: 23.01.2022

שנת 2021 הייתה השנה בה חזינו בקריסת מניות הצמיחה.

צפינו כיצד קרנות נאמנות של מנהלי השקעות מובילים עוברים מתשואה של 150% בשנת 2020 לתשואה שלילית של 30-40% בחלק מהקרנות. זה נתון שעלול להיראות מפתיע בהתחשב בכך שתשואת המדדים הגדולים בוול-סטריט עמדה בשנת 2021 על 19-27%.

כשאנחנו צוללים פנימה אל תוך המדדים, אנחנו מגלים כי בעוד השנה הייתה נהדרת למדדים המובילים, מניות השורה השנייה מחקו את כל תשואות 2020 וחלקן אף הגיעו למחירים הנמוכים ממחירי ההנפקה כאשר חשוב לציין שאצל מרבית החברות המדוברות ראינו המשך שיפור משמעותי בהכנסות.

 

NIO

Zoom Spotify WIX Teladoc Roku Lemonade Pinterest Zillow Palantir

2020

1112%

396% 110% 104% 139% 148% 322% 254% 183%

78%

2021 -35% -45% -26% -37% -54% -31% -66% -45% -51%

-23%

הסיבות למגמה הזו הן בעיקרן סיבות מאקרו, אשר לא מעידות על הפעילות הכלכלית של החברות. בחודש פברואר 2021, מבצע החיסונים לקורונה החל לתפוס תאוצה ברחבי העולם. היעילות הגבוהה של החיסון הובילה את המשקיעים להבנה, שעולם הקורונה אליו התרגלנו הולך להשתנות, וגם אם הקורונה תמשיך ללוות אותנו, השפעתה על הכללה העולמית תקטן, ויחד איתה הצורך בתמריצים כלכליים.

בעקבות כך ראינו את תחילת עליית תשואות באג"ח הממשלתי האמריקני, מה שמרמז על כך שגם הריביות על חובות נוספים במשק יחלו לעלות. אלו כוללים גם חובות margin לרכישת ניירות ערך עם מינוף. באותה העת הבנק המרכזי לא העלה עדיין לדיון את צמצום התמריצים, אך המשקיעים כבר החלו להפנים שהתקופה של תמריצים מוניטריים ופיסקליים במקביל אינה פה כדי להישאר.

במקביל במהלך 2021 התחלנו לראות עלייה בלחצים האינפלציוניים, אשר הגיעה לשיאה בדצמבר כאשר האינפלציה בארצות הברית הגיעה ל-7%, כשגם באיחוד האירופי סובלים מאינפלציה עולה. בעקבות כך, הבנק המרכזי האמריקני החל לצמצם את רכישת ניירות הערך, ובמקביל לדון במתווה להעלאות ריבית. מה שהחל כציפייה להעלאת ריבית בסוף 2022, הפך כעת להערכה של 3-4 העלאות, ויתכן אף יותר.

כתוצאה מכך חברות הצמיחה הקטנות, שעדיין לא רווחיות, היו הראשונות לסבול מחוסר התיאבון של המשקיעים לסיכון, ולכן ראינו את מחירי המניות יורדים באופן חד כל כך במהלך שנת 2021. הרוטציה הזו דילגה בעיקרה על מניות הצמיחה של השורה הראשונה, שכן אלו מניות שכבר היום מספקות למשקיעים בהן תזרים חיובי חזק מאוד שצומח, אבל גם שם אנחנו רואים כי לא לעולם חוסן.

הרוטציה הגדולה ממניות צמיחה למניות ערך נמשכת, ומשקיעים לא מוכנים יותר לשלם מכפיל גבוה על תזרים עתידי, אלא דורשים תזרים חזק בהווה בתמחור נוח. סקטור האנרגיה למשל עלה במעל ל-12% מתחילת 2022, וזאת בעוד המדד ה-S&P500 ירד ב-8%, כך ששלושה שבועות לתוך השנה, אנו רואים פער של מעל 20% כאשר משקיעים רוכשים את חברות האנרגיה עבור התזרים שלהם.

מנגד, חברות הטכנולוגיה של השורה הראשונה הידועות כ-FANGMAN (קיצור של Facebook, Amazon, Netflix, Google, Apple, Nvidia) גם כן סבלו מירידות משמעותיות במחירי המניות שלהן מאז השיאים אליהן הגיעו במהלך שנת 2021.

הרוטציה הגדולה נמשכת, והיא כעת משפיעה גם על המניות האהובות ביותר על המשקיעים. כל החברות הללו צפויות לצמוח בלפחות 10%, ועדיין אנחנו רואים ירידה משמעותית במחיר.

המשך הלחצים האינפלציוניים והעלאות הריבית ימשיכו לחזק את המגמה. המשקיעים מבקשים תזרים עכשיו, ומבקשים מכפיל נמוך כי היוון התזרים מתבצע בריבית גבוהה יותר. גם סנטימנט הצרכנים כפי שנמדד על ידי אוניברסיטת מישיגן ירד בעקבות האינפלציה לשפל שלא נראה מאז שיא תקופת הקורונה, כאשר החסכון של הצרכן האמריקני יורד ל-8% בלבד בעקבות ההתמודדות עם עליית המחירים.

משקיעים היום צריכים לבחור את הנתיב בו הם בוחרים להשקיע. על מנת למקסם את התשואות בטווח הקצר והבינוני משקיעים צריכים להשקיע בהתאם למגמת הרוטציה. ישנן מניות ערך בשוק הנוכחי, אשר נסחרות במחירים הוגנים וייהנו מזרימה של כספים אליהן בטווח הקצר והבינוני.

משקיעים אשר מכוונים לטווח ארוך יותר, ומוכנים להתמודד עם התנודתיות בטווח הקרוב, יכולים להתחיל להסתכל לכיוון מניות הצמיחה המובילות של השורה השנייה, ולהתחיל לפזול למניות הצמיחה של השורה הראשונה באם המגמה הנוכחית תימשך.

לסיכום, משקיעים עם תיק השקעות מבוזר יפעלו היטב במידה ויגוונו את החלק המנייתי של תיק ההשקעות שלהם בשני הנתיבים הללו. החלק המשמעותי יותר צריך לפעול בהתאם למגמה ולהשקיע בסקטורים כמו אנרגיה, תעשייה ובריאות. החלק הקטן יותר צריך להיות מכוון לצמיחה עתידית לטווח רחוק יותר. בחלק זה יככבו סקטורים כמו צריכה מחזורית שעדיין מחכה לסיום הגבלות הקורונה בעולם, וכמובן הטכנולוגיה, שלמרות הירידות המשמעותיות בשנה האחרונה, היא עדיין חלק נכבד מהצמיחה הכלכלית של העולם.