fbpx

אגרות חוב או קרנות אג"ח?

"האם עלי להחזיק באגרות חוב בודדות או לרכוש קרן נאמנות שמשקיעה באג"חים?"

זו שאלה שעולה לעתים קרובות, במיוחד על ידי מי שמודאג מהיתכנות של עליית הריבית. אם אינכם מכירים את הדקויות של כל אפשרות, קיים קושי להחליט מה הכי מתאים לצרכים שלכם. ישנם יתרונות וחסרונות לכל גישה, ואיזו אפשרות היא הטובה ביותר עבורכם מסתכמת ביעדי ההשקעה האישיים שלכם, טווח הזמן שלכם והסובלנות לסיכון.

אגרות חוב בודדות

אגרות חוב בדרך כלל משלמות תשלומי ריבית תקופתיים ויש להן ערך נקוב קבוע – המוחזר בפדיון. למרות זאת מחיר אג"ח יכול להשתנות בשוק בהתאם לכיוון הריבית. כאשר הריביות עולות, מחירי האג"ח בדרך כלל יורדים, ולהיפך. כאשר האג"ח מתקרב למועד הפירעון, בדרך כלל מחירו יתכנס לערכו הנקוב. 

היתרונות העיקריים להחזקה של אגרות חוב בודדות הם:

  • הכנסה קבועה שטובה לתכנון תזרים: למשקיע בעל הוצאות שוטפות, כמו תשלום משכנתא, יכול להיות פתרון לייצר הכנסה קבועה.
  • ערך צפוי בפדיון: בהנחה שאגרות החוב אינן ניתנות לפדיון מוקדם, תקבלו את הערך הנקוב של האג"ח בזמן הפדיון. ידיעה זו עשויה לעזור לכם להתמודד עם תנודות מחיר אפשריות באג"ח אם אתם מתכננים להחזיק אותו לפדיון.

החסרונות המרכזיים בהחזקת אגרות חוב בודדות הם:

  • תזדקקו לכמות משמעותית של אגרות חוב כדי להשיג פיזור: ישנם סוגים רבים של אג"ח בשוק, וקשה להשיג פיזור באמצעות אג"ח בודדות בלבד. לצד פיזור בין סוגי האג"ח, פיזור בין מנפיקים הוא גם מכריע. 
  • לוקח זמן לנתח איגרות חוב בודדות ולנהל אסטרטגיה: ישנן אלפי אגרות חוב בודדות ממאות מנפיקים שזמינים לרכישה. לרוב לא מספיק לנתח את המנפיק – לרוב המנפיקים יש אגרות חוב מרובות, שלכל אחת מהן מאפיינים משלה. מדובר בתהליך ארוך לוודא שאתם הבעלים של האג"ח המתאימות לך. גם לאחר השקעה בתיק איגרות חוב, ניהול האחזקות עדיין יכול לקחת זמן רב.

קרנות נאמנות 

קרנות נאמנות בדרך כלל מחזיקות מספר רב של אגרות חוב עם מגוון תאריכים לפדיון, קופונים ודירוגי אשראי. בניגוד לאג"ח בודדות, שבדרך כלל מבצעות תשלומי ריבית תקופתיים, קרנות האג"ח בדרך כלל משקיעות מחדש את הקופונים. הבדל מרכזי אחד בין אגרות חוב בודדות לקרנות אג"ח הוא שקרנות אג"ח אינן מבטיחות שתחזירו את הקרן שלך בנקודת זמן מסוימת, במיוחד בסביבת ריבית עולה.

היתרונות העיקריים של קרנות אג"ח הם:

  • פיזור רב יותר לכל שקל: הרבה יותר קל לבנות תיק אג"ח מגוון באמצעות קרן נאמנות, מכיוון שאתם מקבלים חשיפה למגוון רחב של אג"חים בתוך הקרן.
  • ניהול מקצועי: לחלק מהפלחים המסוכנים בשוק, כמו אג"ח בעלות תשואה גבוהה או אג"חים לא מדורגים, יש ניואנסים רבים. הם דורשים ידע טוב על מגמות בענף וניתוח אשראי כדי לנווט בהן בהצלחה. אם הקרן מנוהלת באופן אקטיבי, היא גם מאפשרת למנהל לקנות או למכור אגרות חוב כאשר שיעורי הריבית עולים או יורדים, מה שעלול להגדיל את התשואות וההכנסות.

החסרונות של קרנות אג"ח:

  • דמי הניהול: דמי הניהול של קרנות האג"ח האקטיביות יכולים להיות גבוהים, מה שעלול להוביל לתשואות נמוכות יותר. לעומת זאת, כאשר בבעלותכם אגרות חוב בודדות, בדרך כלל יש עמלה הנגבית בעת רכישת ומכירת האג"ח. 
  • שווי הנכסים הנקי (NAV) ישתנה עם השוק: כאשר שיעורי הריבית יעלו וירדו, ה- NAV של קרן אג"ח נתונה ירד ויעלה בהתאמה, ואין וודאות לגבי מה ה-NAV יכול להיות בכל נקודה בעתיד. זה הופך את קרנות האג"ח לפחות אטרקטיביות מאג"ח בודדות בעת תכנון הכנסות מול התחייבויות עתידיות.